Description Press

Beaconsfield Addition 1
Completed 2009

This project includes interior renovation work and the construction of a new rear addition on a small bungalow from the 1950s. The addition's design respects and integrates the main characteristics of the original house, but the addition stands out by its use of contrasting material finishes. The ground floor renovation eliminated the central bearing walls that divided up the various functions to create an open area living space that includes a living room, dining room and kitchen. The space within the addition has a cathedral ceiling under the extension of the slopes of the existing roof, which allows for very generous windows looking out over the back garden. A new open staircase set in the corner of the addition connects the ground floor and basement to the garden, now accessible from the middle landing. The garden, formerly inconvenient to reach but well-landscaped, has become a exterior extension of the living spaces of the house. The old central heating system has been replaced by a geothermal system and most of the exterior walls of the house were reinsulated, significantly reducing the energy consumption of the house. This project was completed in collaboration with engineers Calculatec and with general contractor DHMR.