Description

Biseau
Date anticipated : 2016

This century-old triplex in the Plateau Mont-Royal borough was in need for repairs. The owners decided to invest to renovate the ground floor and live in it and to also add a third floor to make a home for their two mothers. The triplex becomes a multi-generational building with an exterior communication stair between the units. The ground floor was opened in the rear and the central corridor was partially demolished to create views to the garden and terrace from the living spaces. Above, each units occupies 2 stories. The entrance is made through the living spaces, which benefits from a lot of natural light. The bedrooms are located upstairs for more privacy. The roof is designed to accommodate a future terrace that will allow the whole family to get together.

To put emphasis on the existing historic façade, the 3rd floor has been planned in the manner of a more discreet mansard. The shape of the metal roof breaks with the classic mansard look by integrating an angle that is actually the railing of the terrace. Colorful windows come liven the gray tones of the existing stone and metal roof. At the rear, the storage compartments provided for each housing were integrated to balconies. Patio doors have been added in each unit to allow easy access and beautiful views of the family backyard.