Description

Bois-des-Filion Addition 1
Anticipated completion 2015

Located in Bois-des-Filion, this project is a major addition to modest former family chalet in a country setting along the Mille Ïles River. The design interventions created a new ensemble, integrating the new volumes of the addition with those of the existing house while preserving elements of the original chalet. The new addition houses a large front porch and a new front entrance that enters onto a generous entry hall with a stair to the new basement, a powder room and laundry room, a new home office and a three-car garage on the ground floor. The new second floor houses a new master suite with a full bathroom, sauna and walk-in closet. A workshop is located above the garage and accessible by a separate stair. In the basement a large family room enjoys abundant sunlight coming through windows on both sides and opens onto a sunken court in the rear. Radiant heating is provided throughout the house. The replacement of the original house's existing cladding provided the opportunity to improve the insulation and weather tightness of the building envelope.