Description

Pierrefonds Addition 1
Completed 2007

Pierrefonds Addition is a renovation and addition to a house dating from 1902, enlarging the living spaces, increasing the height of the 2nd floor and improving the building envelope. Though the second floor had become too small for the family’s needs, they liked the warm and cozy feeling of the original attic spaces under the roof. The project's new curved roof makes a nod to the original barn-style roof, and increases the available space for the bedrooms on the second floor by raising the roof and by adding dormers. The extension, which includes a large kitchen/dining room on the ground floor, has wide sliding doors that open onto a terrace nestled between the new and original sections of the house. The generous windows let in natural light and provide views of the large backyard and nearby Lake Of Two Mountains. The stained wood cladding combined with the curved standing seam metal roof combine traditional and contemporary in a harmonious way in an agricultural sector of Montreal's West-Island. This project was completed in collaboration with engineers Calculatec and with general contractor Construction BFG.