Rubik House - Plateau Mont-Royal
Completed 2013

This addition project is developed around a small two-storey cottage dating from the turn of the last century, including many elements that are characteristic of the buildings of its era. The design of the additions on the third floor, side and rear of the house are intended to highlight these original elements while creating a dialogue with the modern expression of the new additions. The material palette chosen for the addition gives expression to the historical tension between existing and new through the use of charcoal-coloured steel cladding set off against the red brick of the original cottage. The interior layout of the 3 floors is defined around a new central stair whose central position organizes the layout of the floor areas around it and expresses itself on the side façade. The structural elements required to support the addition are expressed on the interior and help define the spaces inside. In contrast with the poorly lit spaces of the existing house, the additions bring generous light to the interior and allow the creation of openings that frame the views towards Mount Royal. This project was completed in collaboration with engineers Calculatec and with general contractor Constructions Sodero.