Val-David House
Anticipated completion 2015

This house built on two floors takes advantage of the difference in levels on its site to accommodate a rental apartment with three bedrooms on the ground level. On the main floor above, the main entrance opens onto the kitchen, dining area, and the living room that opens onto an elevated terrace with a screen porch that enjoys the best views over the adjacent lakes. On the lower level the main residence benefits from a workshop and a garage. As for the rental unit, it is arranged in an L-shape around a generous private terrace. The design of the house, which will achieve both Novoclimat and LEED Silver certifications, integrates passive solar design principles and cross-ventilation strategies. This project was completed in collaboration with engineers Calculatec and with general contractor Écohabitations Boréales inc.