Description Sketches

Le Refuge
Completion 2015

This house is set on a sunny natural plateau, sheltered from the wind and enjoys magnificent views of Mounts Sutton and Echo. The layout of the house integrates harmoniously with the surrounding forest, opening to nature on all sides through large expanses of glass and terraces that connect the living spaces to the forest. A long roof shelters the house, its deep eaves acting as a sunshade and defining protected outside spaces, carried on a post and beam structure of laminated timbers. The large South and East terraces, close to ground level, bring the house into contact with its site and enjoy lots of sunshine. A screen porch is strategically placed to avoid blocking the primary views and provides sheltered access to the forest. The main living spaces are arranged in an open layout under a cathedral ceiling that reaches 12 feet in height, yet more intimate spaces such as the fireplace alcove modulate the spaces between the higher volumes. The construction will achieve Novoclimat certification and integrates among other things a radiant floor fed by a geothermal heating system. This project was completed in collaboration with engineers Calculatec and with general contractor Construction Boivin.