Description

Plateau-Mont-Royal Renovation 3
Completed 2012

The renovations to this two-storey triplex transformed it into a bi-generational home, with a large two-storey home for a family and a separate apartment on the 2nd floor for a parent. The layout was redesigned to create a large open living space where the different functions are defined by the exposed wood structure and by the central open stair. Besides the large open living space which includes the kitchen, dining and living rooms, the redesign allowed for the enlargement of the entry vestibule and the integration of a new TV room, bathroom and laundry space. A large bank of patio doors, new windows in the rear façade and a new skylight above the stairwell bring lots of natural light into the centre of the space. The former 5 ½ on the second floor was reconfigured to provide 3 bedrooms with ample storage space, an office and a large bathroom. The project also integrates sustainable development strategies including the insulation of the exterior walls, the provision of a geothermal heating system, and the installation of a heat recovery ventilator, low-consumption appliances and a white roof. This project was completed in collaboration with engineers Calculatec and with general contractor Les Entreprises G3F.