Description

Pointe St-Charles Renovation 1
Anticipated completion 2015

This 19th Century workman’s cottage, located in a modest, older neighbourhood of Montreal, needed work on its stone foundations, and the renovations were undertaken to make the most of the opportunity to enlarge and waterproof the basement to turn it into a better living space. More limited modifications to the renovated ground floor open up the space to the new terrace built above the enlarged basement. A large patio door and side windows open the interior living spaces to the backyard and terrace and admit ample sunlight without compromising the clients’ privacy. The existing stair, poorly built and designed, was replaced with a contemporary stair made of wood and steel with open risers. Built-in furniture connects the kitchen, vestibule and living room, and provides much-needed storage space. The combination of wood and steel used throughout the details of the project are a reminder of the industrial past of the neighbourhood.